وضعیت عمومی اقتصاد جهانی چندان روشن و امیدوار کننده نیست، اما در این وضعیت مبهم باز هم ثروتمندان در حال ثروتمندتر شدن و به تبع آن شکاف طبقاتی در سراسر جهان روبه افزایش است.
به تازگی پایگاه اقتصادی بلومبرگ گزارشی را منتشر ساخته است، شکاف طبقاتی در سراسر جهان و بویژه ایالات متحده آمریکا روبه افزایش و تشدید است.
برمبنای دادههای گزارش بلومبرگ، نزدیک به 18 میلیون خانوار در سراسر جهان دارای درآمدی بیش از 1 میلیون دلار میباشند. این خانوارها تنها 1 درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند، اما 45 درصد از کل ثروت موجود در جهان را در دست دارند. پیشبینی شده است در صورت تداوم روند فعلی اقلیت 1 درصدی ثروتمند جهان تا سال 2022 خواهد توانست بیش از نیمی از ثروت جهان را به کنترل خود درآورند.
از طرف دیگر گفته شده در حالی که در گذشته نه چندان دور، ثروتمند شدن به واسطه دستمزد و حقوقها امکان پذیر بوده است، اما در شرایط فعلی مسیر دست یابی به ثروت تنها از طریق حقوقهای ماهانه ممکن نیست، بلکه این داراییهای کلان افراد است که افراد را به ثروت خواهد رساند.
بلومبرگ در ادامه گزارش خود وضعیت شکاف و فاصله طبقاتی را در جامعه آمریکا حتی بسیار بحرانیتر از دیگر مناطق جهان ارزیابی کرده و تشدید این وضعیت را بویژه در دوران پس از ریاست جمهوری رونالد ریگان، رئیس جمهور جمهوریخواه امریکا در دهه 1980 با سرعت و فاصله شدیدتری عنوان کرده است. فاصله و شکاف طبقاتی بیشتری که از زمان ریگان متاثر از سیاستهای کاهش مالیات ثروتمندان، حذف اتحادیههای کارگری و نواسانات بازار سهام آمریکا تقریبا دو برابر شده است. براین اساس با افزایش فاصله طبقاتی در آمریکا انتظار میرود تا سال 2021، نزدیک به 70 درصد ثروت آمریکا تنها در کنترل 1 درصد جمعیت این کشور باشد.
با این حال آمریکا از جنگ جهانی دوم به بعد همواره بیشترین میزان افزایش ثروت سالانه را به خود اختصاص داده است، هرچند بخش قابل توجهی از این میزان افزایش سرمایه متعلق به همان بخش یک درصدی جامعه آمریکا بوده است. در این گزارش گفته شده میزان افزایش ثروت و سرمایه در آمریکا طی یک سال گذشته برابر با 28 درصد، در ژاپن برابر با 21 درصد و در منطقه آسیا و اقیانوسیه کمتر از 20 درصد بوده است.
در شرایطی که میزان ثروت در جهان و بویژه آمریکا هر سال به نفع اقلیتی خاص روبه افزایش میباشد، این سوال مطرح است که تولید ثروت در جهان و در آمریکا از کجا میآید؟
تولید ثروت در جهان عمدتا از طریق سپردهگذاری در بانک و یا تغییرات بازار سهام است که ایجاد میشود، اما این وضعیت در آمریکا تا اندازهای متفاوت از سایر مناطق جهان و بسیار متاثر از تغییرات سیاسی در این کشور است.
بعد از انتخاب دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رشد بازار سهام در واشنگتن و نیویورک متاثر از امید به کاهش مالیات در دوره ترامپ به شدت افزایش یافت و در فاصله کوتاه چند ماهه میزان سرمایه سهامداران را در مواردی به دو یا حتی سه برابر رساند. همان گونه که دیده میشود یک تغییر سیاسی در ایالات متحده چگونه در فاصله کوتاه توانسته است سرمایه ثروتمندان فعال در بازار سهام را به چندبرابر افزایش دهد.
با توجه به همین تاثیرات سیاسی و به تبع آن اقتصادی است که کارشناس بلومبرگ معتقد است که آمریکا جایی است که ثروتمندان ثروتمندتر و فقرا فقیرتر میشوند و در حال حاضر 2 نفر از 5 نفر از ثروتمندترین افراد جهان در آن کشور زندگی میکنند. این گزارش میافزاید در حال حاضر 7 میلیون نفر در آمریکا با درآمد ماهانه بیش از 1 میلیون دلار زندگی میکنند که این جمعیت ابرثروتمند تا سال 2021 نزدیک به 10 میلیون نفر خواهد رسید.
در واقع سالانه 670 هزار نفر به جمعیت ابرثروتمندان آمریکا افزوده میشود و در مقابل فاصله درآمدی بیشتری میان طبقه مرفه و متوسط آمریکایی ایجاد میشود. بعد از آمریکا نیز کشور چین با 2.1 میلیون نفر ثروتمند دارای بیشترین تعداد ثروتمندان در جهان میباشد، هرچند شکاف طبقاتی و فاصله درآمدی در چین به شدت ایالات متحده آمریکا زیاد نیست.
در شرایطی که سیستم سرمایهداری آمریکا روز به روز در حال متمرکز شدن به نفع اقلیتی خاص میباشد، نمیتوان آینده چندان روشنی را از وضعیت اجتماعی ایالات متحده انتظار داشت. بدون شک یکی از تاثیرات مستقیم افزایش و تشدید شکاف طبقاتی موجود، بحرانهای اجتماعی و فردی جدیدی خواهد بود که جامعه سرمایهداری آمریکا را فرا خواهد گرفت.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/7196
تگ ها: